TmobileOp het hoofdkantoor van T-Mobile in Den Haag heeft de provider vandaag een uitgebreide update over de verbouwing van haar Nederlandse mobiele netwerk gegeven. Volgens T-Mobile is de provider nu een ‘wolf in schaapskleren’ en is de provider nu een punt gepasseerd waarop de concurrentie het bedrijf niet meer kan inhalen.

T-Mobile heeft vandaag op haar hoofdkantoor in Den Haag een uitgebreide update gegeven over de stand van zaken omtrent de ‘verbouwing’ van het mobiele netwerk van T-Mobile in Nederland. Zonder dat de meeste Nederlanders het in de gaten hebben, voltrekt zich momenteel een gigantische operatie in Nederland. Het complete mobiele netwerk van T-Mobile, met meer dan 5.000 antennes, wordt momenteel gefaseerd volledig vervangen.

Nadelen uit het verleden worden voordelen voor de toekomst
T-Mobile is al sinds 1998 in Nederland actief met een eigen mobiel netwerk. T-Mobile, zo geeft de provider nu ook ruimschoots toe, heeft altijd op ‘achterstand’ gestaan bij haar twee grotere concurrenten KPN en Vodafone. In de begintijd van de mobiele telefonie kregen KPN en Vodafone volgens T-Mobile tegen hele andere prijzen en voorwaarden hun licenties voor de ‘goede’ GSM 900 band. T-Mobile moest het (net als destijds Telfort en Dutchtone) doen met licenties voor een GSM 1800 netwerk.

Het voordeel van GSM 900 is dat met één enkele antenne een veel groter bereik en dus dekking gerealiseerd kan worden ten opzichte van GSM 1800 antennes. T-Mobile heeft daardoor altijd meer antennes nodig gehad om een vergelijkbaar gebied van dekking te kunnen voorzien dan Vodafone of KPN. Zelfs met het grotere aantal antennes was de dekking en de gebruikservaring van het T-Mobile netwerk nooit zo goed als die van KPN en Vodafone, zo geeft de provider nu ook toe.

Maar mede dankzij de frequentieveiling van 2012 en het vrijgeven van het ‘bestemmingsplan’ voor frequenties, heeft T-Mobile nu naar eigen zeggen de ‘perfecte combinatie’ van frequentiespectrum weten te bemachtigen en worden de nadelen uit het verleden de voordelen voor de toekomst. T-Mobile ontwikkelt zich van underdog tot favoriet en zet zichzelf naar eigen zeggen op een niet te evenaren voorsprong.

Flexibilisering mobiel netwerk
T-Mobile heeft begin 2014 besloten haar gehele mobiele netwerk opnieuw te gaan opbouwen. Alle bestaande antennes worden vervangen en 80 procent van alle antennes worden aangesloten op een glasvezelnetwerk. De nieuwe antennes die T-Mobile plaatst zijn dermate flexibel dat alle type netwerken (GSM (2G), UMTS (3G), LTE (4G) op alle mogelijke frequenties aangeboden kunnen worden met dezelfde set aan antennes. Hoewel dit voor de doorsnee Nederlander niets zal zeggen, is T-Mobile hiermee naar eigen zeggen ‘de wolf in schaapskleren’.

Alle antennes en netwerk installaties van T-Mobile in heel Nederland worden van dezelfde apparatuur en antennes voorzien. Daarmee kan T-Mobile – zodra de ‘verbouwing’ van het netwerk is afgerond – op meer dan 5.000 antennes in Nederland haar GSM, UMTS en LTE netwerk aanbieden. Door de drie verschillende netwerken ook dynamsich gebruik te laten maken van de beschikbare frequenties, ontstaat zowel een landelijk dekkend GSM, UMTS áls LTE netwerk. Omdat alle antennes over dezelfde apparatuur beschikken, kan T-Mobile daarnaast later dit jaar ook overal in Nederland (waar de nieuwe antennes staan) een 4G netwerk op de 900 MHz band gaan aanbieden, wat T-Mobile zal helpen in de nog snellere uitrol van landelijke 4G dekking.

Nu al het snelste netwerk
Dankzij het zeer fijnmazige karakter van het huidige T-Mobile netwerk, kent het netwerk van T-Mobile in de gebieden waar het nu al is vernieuwd al een hogere capaciteit – en dus snelheid – dan de netwerken van KPN en Vodafone. Onafhankelijke tests en onderzoeken bevestigen dit beeld. Sinds T-Mobile in oktober 2014 ‘4GMax’ introduceerde in Nederland, staat T-Mobile in alle tests bovenaan als het gaat om gemiddelde up- en downloadsnelheden alsmede de ‘reactietijd’ van het netwerk.

Volgens T-Mobile wordt dit vooral veroorzaakt door haar geheel nieuwe dynamische apparatuur waardoor smartphones nog sneller in staat zijn naadloos te schakelen tussen 2G, 3G en 4G. Doordat bij KPN en Vodafone het nieuwe 4G netwerk aan het bestaande netwerk is ‘geplakt’, ontstaat volgens T-Mobile bij haar concurrenten altijd een vertraging.

Concurrentie nu definitief op achterstand
KPN en Vodafone hebben beide gekozen voor de primaire uitrol van hun 4G netwerk op de 800 MHz band. Hierdoor zijn beide providers erin geslaagd binnen afzienbare tijd landelijke dekking te realiseren omdat voor landelijke dekking via de 800 Mhz band aanzienlijk minder antennes nodig zijn dan in hogere frequenties. Die strategie zet beide providers volgens T-Mobile nu definitief op achterstand.

Omdat de mobiele netwerken van KPN en Vodafone veel minder fijnmazig van karakter zijn, kunnen beide providers alleen in stedelijke gebieden ook de hogere frequenties gebruiken om de capaciteit en snelheid van hun 4G netwerken te vergroten. Dat is volgens T-Mobile ook de reden dat KPN en Vodafone momenteel enkel nog LTE-advanced (kortweg LTE-a) aan kunnen bieden in verstedelijkte gebieden. Buiten deze gebieden is moet de dekking van één antenne in het netwerk van KPN en Vodafone zo groot zijn dat de inzet van hogere frequenties voor extra capaciteit en snelheid niet meer mogelijk is en enkel nog in een klein gebied rondom de antenne werkt.

LTE Advanced
T-Mobile ziet in snelle introductie van LTE Advanced door KPN en Vodafone een reactie op de uitrol van haar mobiele netwerk. De gemiddelde snelheden op het T-Mobile netwerk liggen nu – zelfs zonder dat LTE advanced is geactiveerd – al hoger dan op de netwerken van zowel KPN als Vodafone. Volgens T-Mobile is de manier waarop KPN en Vodafone momenteel 4G aanbieden in Nederland niet de manier waarvoor 4G feitelijk bedoeld is.

Met haar fijnmazig netwerk van antennes is T-Mobile vanaf eind dit jaar wel in staat om overal in Nederland LTE Advanced aan te bieden. Of de provider dit ook eind dit jaar al wil gaan doen, wil de provider zich nog niet over uitlaten omdat haar netwerk nu al sneller is dan dat van de concurrentie.

Wel onderstreept T-Mobile dat er nog een gigantische potentie in het nieuwe netwerk van T-Mobile zit. Technisch is de provider namelijk in staat op haar nieuwe netwerk downloadsnelheden tot 600 Mbps aan te gaan bieden. Dit kan T-Mobile bereiken door de inzet en combinatie van de 900, 1800, 2100 en 2600 MHz band voor haar 4G netwerk. In de praktijk zal T-Mobile dit echter op korte termijn nog niet doen omdat enerzijds nog geen behoefte en aanleiding is om dergelijk snelle verbindingen aan te bieden en anderzijds de frequentieruimte ook nog nodig is voor 2G (GSM) en 3G (UMTS) netwerken.

Ambitie: Het beste netwerk van Nederland
T-Mobile verwacht de verbouwing van haar mobiele netwerk in Nederland rond het einde van dit jaar volledig afgerond te hebben. Daarbij zal het nieuwe T-Mobile netwerk volledige landelijke dekking bieden op zowel het gebied van GSM (2G), UMTS (3G) en LTE (4G) met een kwaliteit, capaciteit en snelheid waar geen andere provider meer aan kan tippen. Daarmee wil T-Mobile af gaan rekenen met de perceptie die al jaren bestaat bij de gemiddelde Nederlander dat de netwerken van KPN en Vodafone superieur zijn en T-Mobile slechts een ‘budget alternatief’ is.

Met haar nieuwe netwerk heeft T-Mobile de potentie om van ‘underdog’ de ‘favoriet van Nederland’ te gaan worden en is T-Mobile klaar voor de grote ontwikkelingen en verdere data explosie die nog worden verwacht.